vrijdag 13 juni 2014

Eerste blauwalg is meteen een strop.

’Dit zwemwater is blauwalggevoelig, vermijd drijflagen’. Het afgekondigde zwemverbod in de Ursemmerplas is onverbiddelijk.
Voor zwemmers in de eerste plaats maar ook voor recreanten die op het grasveldje willen zonnebaden en pootjebaden. De tekst op het bord bij de entree laat er geen twijfel over bestaan. ’No bathing because of blue algae’. In de wijde omtrek van de plas is geen recreant te bekennen.

Amper is de watertemperatuur opgelopen en het zwemseizoen begonnen, of de Ursemmerplas is meteen tot verboden gebied verklaard.
Dat verbaast zelfs de provincie Noord-Holland, zegt woordvoerster Martine Hartog. ,,De blauwalg heeft er behoorlijk om zich heen gegrepen. Zo erg dat we direct een zwemverbod hebben afgekondigd. Dat gebeurt vrij zelden en het is natuurlijk jammer voor zwemmers.’’
Domper
De blauwalg is ook een fikse domper voor de kersverse exploitant die het terrein begin april overnam van Recreatieschap Westfriesland. Locatiemanager Anneke Leemburg van Ursemmerhof BV wil niet reageren.
Wat vragen oproept, is de bruisbuis die vorig jaar werd geïnstalleerd als wapen tegen de bacterie. Met een twaalf meter lange buis wordt lucht in de diepste lagen van deze voormalige zandwinningput gepompt. Daardoor borrelt zuurstofloos water omhoog en vermengt zich met de zuurstofrijkere bovenlaag.
Twijfel
Deze oplossing is bedacht door FishFlow Innovation uit Medemblik. Woordvoerder Paul Blokker twijfelt aan de meting: ,,Voor zover ik weet is er in een windstil hoekje gemeten waar enkele sliertjes met blauwalg gelegen hebben. Zo’n kleine hoeveelheid kan helemaal geen kwaad.’’
De blauwalg werd kort voor het Pinksterweekend geconstateerd en dat tijdstip kon niet beroerder voor talloze zwemmers in de Ursemmerplas. Zij moesten teleurgesteld uitwijken en lieten het recreatieterrein dan ook massaal links liggen. Tot woede van de nieuwe eigenaar die opheldering eist.

Bron: NHD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten