donderdag 28 januari 2016

Ursemmerplas

Blauwalg wint het in Ursem van bruisbuis
De provincie Noord-Holland is de instantie die de plekken aanwijst, waar de mensen ervan uit kunnen gaan dat er schoon en gezond oppervlaktewater is om te kunnen zwemmen. En dat is het de recreatieplas tussen Ursem en De Goorn nu precies het probleem. Het wordt steeds lastiger die garantie te kunnen geven.
,,Wij vinden het een prima idee van de provincie”, reageert beheerder Bram van Dijk van de camping Ursemmer Hof meteen. ,,Het gebeurt ook op ons verzoek.”

Particulier
Oorspronkelijk hoorde het hele gebied bij het Recreatieschap West-Friesland. Die heeft het project twee jaar geleden overgedaan in particuliere handen.
Het schap probeerde de zomerse plaag van de blauwalg al op verschillende manieren te bestrijden. Op allerlei manieren moest er voor worden gezorgd dat koeler, zuurstofrijk water uit de diepere lagen zich konden vermengen met te warme bovenlaag. Op die manier kon worden voorkomen dat de alg snel de overhand krijgt. het plantje stoot een stof uit, waardoor mensen die erin zwemmen, ziek kunnen worden. De laatste uitvinding in deze strijd was de ’bruisbuis’, een apparaat dat luchtbelletjes op diepte losliet en zo voor een beter doorstroming zorgde.
Maar zelfs dat is niet voldoende, stelt van Dijk. ,,We bleven toch de problemen houden. En het vervelende is dat we dan telkens weer de officiĆ«le bordjes met de waarschuwing moesten plaatsen. Eigenlijk geeft dat alleen maar negatieve beeldvorming. En daar willen wij van af.”

Kosten
De provincie zelf wil de Ursemmer Plas van de lijst met zwemwater schrappen, omdat een echte oplossing van de terugkerende blauwalg nog veel meer geld dreigt te gaan kosten. En dan worden de kosten veel te hoog, precies zoals de nieuwe eigenaar ook heeft aangevoerd.

,,Die bruisbuis kost nogal wat geld en het helpt niet genoeg”, besluit de beheerder. ,,Het gebruik kost ook het nodige. Op een gegevens moment moet je de knoop doorhakken. Wij kunnen straks bordjes plaatsen dat zwemmen op deze plek voor eigen verantwoordelijkheid is.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten